Pazartesi, Mayıs 31, 2010

İçimde uyuyan feministi uyandırMAyın!

Dünya Sağlık Örgütü bu günü "World No Tobacco Day- Dünya Tütüne  Hayır günü -Dünya'da Tütünsüz 1 gün" ilan etmiş. Kadınlar arasında tütün salgını erkeklerden daha hızlı yayıldığı ve çocuk yetiştirirken harcı anne vurduğu için bu sefer kadınlar merceğe alınmış. Başlık işin şakası aslında, teaser diyor ya sevgili tv'ciler - az sonra bir nevi :) Gene de sevmem cinsiyet ayrımcılığını - bilen bilir, burada da yazmışım "Kız Çocuklarına Doğru Modeller oluşturalım".
Oğlum da Kadın ve Erkek'in düşman değil, ast-üst hiç değil, doğal ikili olduğunu görerek büyüyecek, inşallah bizim çocuğumuz olacağına göre. Hep hem kızlar hem erkeklerle beraber oynadım, beraber okudum. Her karşı cinsi kendine kısmet gören anlayışı 20'li yaşlarda farkettiğimde kal gelmişti. Böyle bir bakış açısı var. Öyle kadını trafikte sıkıştıran, iki fıkrayla kadın beynini indirgeyen ucuz delikanlılara karnım tok.
Dönersek konuya basın bülteninden bir alıntı ile:
Kadınlar arasında hızla yayılan tütün salgınının kontrol altına alınması, tütün ile mücadele stratejisinin en önemli hedefidir. Bu amaçla, Dünya Sağlık Örgütü, 2010 yılı Dünya Tütüne Hayır Gününde, tütüne karşı kadınların ve kız çocukların dikkatlerinin çekilmesi ve bilinçlendirilmesini amaçlamıştır.


Logo ve altında yazanlar çok ilginç geldi. Sigara içmek çirkindir. Tütün tüketmemek bir Kadın Hakkı'dır. Çok ironik geldi. Bundan on yıllar önce Feminist fikrin öncüsü kadınlardan bazıları erkeklerle eşit olduklarını ispatlamak için deliler gibi sigara içiyordu. Feminizmi cahillikten ve alt çakralarının doyumsuzluğundan alternatif cinsel seçimmiş gibi sunan erkekler oldu. Sonra her kavram gibi feminizmin de içini boşaltıp rahat ettik hep beraber.
Kendi adıma- hiç sevmem tütün, puro, nargile. Kokusu içimi bayar. TR'de hiç tahmin edilmeyen bir şey oldu. Genelde sigara yasağına şimdilik uyuluyor. Sigara içenler açık havaya ya da sigara odalarına gidiyor. Kışın idare ediyorduk da, bahar ve yaz gelirken yeni bir sorun baş gösteriyor. Sigara içmeyenler dışarıda otururken dumanaltı kalıyor. Bu uygulamadan önce daha dikkat edilirken, şimdi belki de kısıtlanmışlığın tepkisel coşkusu ile sigara içenler çevrelerinde bebek, çocuk vs. var mı bakmadan seçiyorlar oturacakları masayı, yakıyorlar sigar(a)larını, puf-puf dumana boğuyorlar bizi.
Tamam üzülüyorum kendi bedeninize zarar vermenize de artık önce kendi bebeğim. Zaten hormonlarım değişmiş, beynimde endişe bölgesi aktif olmuş anne olunca, olmuşum bir nevi She-Ra (Hatırlayanlar için He-Man'in kadın versiyonu çizgi dizi - pek de tutmamıştı.).
O zamaaan yeni bir kampanya isteriz: Sigara içmeyenler DE açık havada oturabilsin!!!

1 yorum:

  1. He bacım haklısın, biri de bunu dedi nihayet. Açık havadam üstüm başım nikotin yoktu yahu!

    YanıtlaSil

Yaşanan her an, hissedilen her duygu benzersiz ve "1" kerelik. Unutmamak için yazıyor ve paylaşıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...