Pazartesi, Aralık 07, 2009

Kız Çocuklarına doğru rol modeller oluşturalım!


Kız çocuklarının üzerinde herhalde hiç bir zaman olmadığı kadar büyük bir baskı var : SADECE Prenses veya Peri Rol modelleri veriliyor çocuklarımıza.
Bu harekete %100 katılıyorum. Kız çocuklarını iyice feminenleştiren bir medya baskısı var. Gazetelerde, dergilerde topuklu ayakkabı giyen çocuklar. Sokaklarda saçı, dudağı boyalı çocuklar. Kız oyuncaklarının önemli bir bölümünü makyaj malzemeleri oluşturuyor dükkanlarda bakınca. 
Amerika'da adını unuttuğum bir vitamin firması yeni ergenliğe giren çocuklar için iki ayrı vitamin üretip, pazarlıyordu. Kızlara güzel cilt, güzel saç sağlayan, Erkek çocuklara kas tonusunu güçlendirme vaadiyle reklam yapıyorlardı TV'de. Kızların çantasını hep erkekler taşıyacağı için, kız çocuklarının kasa ihtiyacı yok belli ki?
Bu işin iyice suyu çıkmış durumda. 

Ben büyürken bebeğim de oldu, arabam da, trenim de. Cinsiyet ayrımcılığından bir farkı yok, hatta güçlendirici bir faktör bence.
Çocuğun gelişim dönemlerinde zaman zaman özel modeller arasa da, esası akıllı, kültürlü, sosyal bir insan olmak değil mi tüm eğitim ve oyuncakların amacı? Biz küçükken erkek-kız karışık oynardık. Aklımız bir şeylere erene, işi sulandırmaya kalkanlar olana dek uzun eşeği de beraber oynadık. Hatta ilkokulda kız-erkek futbol da oynadık.
Zaten öbür türlüsü tuhaf değil mi? Bu yüzden töre cinayetleri de azalmaz, kadınların ezilmesi bitmez. Barbie bebek değil, insan yetişiyor. Eşitiz biz, eşit.

Not: Yazdıklarım yanlış anlaşılmasın, her kız çocuğu erkek fatma olacak diye bir şey yok. Ama onlara isterlerse her şey olabileceklerinin mesajını vermeliyiz, yeteneklerini keşfetmelerini sağlamalıyız. Belki iyi bir sporcu, belki iyi bir avukat. Sadece süslenmek, aynaya ve giydiklerine endekslenmek aslında kolay çözüm. Sonra bir bakmışısz ayakta durmak için mutlaka bir erkeğe muhtaç kadıncıklar. Oysa birliktelik tercihten ve sevgiden doğmalı, mecburiyetten, bakılmak için değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaşanan her an, hissedilen her duygu benzersiz ve "1" kerelik. Unutmamak için yazıyor ve paylaşıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...