Çarşamba, Aralık 16, 2009

Göbeş Denizhan (Büyümek ya da büyümek, işte bütün mesele bu...2)

Resimde göreceğiniz üzere Meltem Hemşire'nin önerilerini dinlediğimiz ilk akşam Denizhan'ın göbeş hali. Bu kavramı kayınvalidemden öğrendim, göbekli manasına geliyor.
Denizhan aşağıda da anlattığım üzere son zamanlarda 8-10dakikadan fazla anne sütü emmeyi reddediyordu. Aşağıdaki göbeği uzun zamandır görmemiştik. Gene eskisi gibi 45 dakika içti sütünü, 2 pınardan da :)


Sorun:2 önceki yazımda da bahsettiğim gibi Denizhan'ın kilo alımı neden yavaşlamıştı?

Tespit:
Hayır, akla ilk gelen Süt Cafe=Anne'de sorun yoktu. Süt vardı, hatta artsın diye Denizhan artık geceleri emmediği için sabaha karşı saat 3-5 arası kalkıp sağıyordum da sütü.

Sorun Denizhan'ın artan algısı sonucu dikkatinin çok çabuk dağılması ve memeden ayrılmak istemesiydi.
Süt içerken de biraz huyu değişti. Uzun uzun süt emip, 45dk-1 saatte göğsümden zor ayırdığımız oğlum hızlı hızlı içip, 1sn daha göğsümde tutarsam kızgınlık sesleri çıkarmaya başladı:) Hatta vücudunu arkaya itip kendini uzaklaştırıyor. Çevresinde konuşan biri varsa emmeyi bırakıp dönüp ona bakıyor. Biberon teklif ettiğimizde ise memedeki gibi sinirlenmiyor, sanırım daha az zahmetli olduğu için.

Aslında gerçekten derler ya iç sesini dinle. Benim içgüdülerim doğrulandı.

Bu şekilde devam edersek Olası Sonuç:
Meltem Hemşire de doğruladı ki doktorumuzun önerdiği gibi  eğer ek gıdaya geçersek anne sütüne 6 aydan önce bay bay diyebilirmişiz. Ek gıdaya geçmek dünyanın sonu değil elbet ama, özellikle Denizhan karakterindeki bebekler biberondan içmeyi, anne göğsünden süt sağmaya tercih edebiliyorlar. Bu durumda ise ortada anne sütü kalmıyor. Çünkü bebek emmezse, makineler memeyi bebek kadar güçlü sağamadıkları için maksimum 5 haftada süt kesiliyor.



Öneri:
Daha da önemlisi çözümdü tabi ki. Meltem Hemşire aslında Denizhan'ın sinirlenmediğini, sadece ona gelen pek çok uyaran sonucu aklının karıştığını anlattı. Bizler bilmediğimiz için bunları öfke olarak yorumlayabiliyorduk. Sabırla 2 pınardan da en aşağı 15'er dakika süt içirmemizi tavsiye etti.

Nasıl?
Denizhan ilk denemeden itibaren gene sık sık başını kaldırdı, sinirlendi, ağladı, tepind, kendini geriye attı. Ben ne yaptım, gülümsedim, onu sakinleştirmeye çalıştım, onu anladığımı, kafasının karışmasının normal olduğunu ama büyümesi için en iyi yolun bu olduğunu anlattım. Gözlerimin içine bakıp söz dinledi. -sadece 5dakika sonra- gene başa döndük :) Arada ayağa kalkıp odasında dolaştık. O sinirle ağladıkça hep sakin kalıp, gözlerinin içine baktım. Böyle böyle uzun uzun içti sütünü.
Gününü de sanki daha huzurlu geçirmeye başladı bu şekilde.

Gene de hiç bir şeyden emin olamayız bir bebek söz konusu olduğunda. Her an altımızdaki halı çekilebilir:)

Not: Meltem Hemşire'den ilginç bir bilgi daha : İlk dört ayda boy uzaması veya boy ölçümünün bir anlamı yoktur aslında. İsrail de ilk 4 ay hiç boy ölçmezler, çünkü kalça çukurlarına kemikler tam oturmadığından ve bebekler 3-4 ay anne karnındaki gibi toplanarak durduklarından bacaklar hiç bir zaman dümdüz durmaz ve boy ölçümü efektif ölçülemez. Dümdüz yapıp ölçülmeye kalkışıldığında kalça çıkığı olur. Zaten siz uzadığını kıyafetlerden anlarsınız.

3 yorum:

  1. ozgecim harika gidiyor gibi hersey. cok hassas ve super algili anne/babaya sahip bizim lokum. yalniz agladiginda cikip dolastirmaktansa odanin icinde sakinlestirmek daha iyi olabilir. obur turlu aglama davranisini odullendirmis olabilirsin...

    YanıtlaSil
  2. Sağol Erkut'cum motivasyon için.
    Haklısın, zaten odasında yürüyoruz, odası da iki adımda bitiyor biliyorsun :) Mümkün mertebe oturarak, ama bazen sakinleştirmek için gerekebiliyor.
    Şimdi yeni bir karşı atak geliştirdi, tam süt içerken bırakıp konuşmaya başlıyor ve sürekli :) Hemen buna da bir şey düşünmem lazım:)

    YanıtlaSil
  3. Ay binbir kere masallahhhhhh oglusumuza.....
    Aman yarabbim o ne guzel bakis oyle...Gel isir beni diyor resmen...Allah nazarlardan saklasin balbademimizi....

    YanıtlaSil

Yaşanan her an, hissedilen her duygu benzersiz ve "1" kerelik. Unutmamak için yazıyor ve paylaşıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...