Perşembe, Şubat 18, 2010

Denizhan & Ek Gıda& Kim bu çocuğun doktoru?

Dün ilk defa anne sütü dışında bir gıdayla tanıştı Denizhan. Suratı da bu fotoğrafta da görebileceğiniz üzere daha bir erkek çocuk suratına döndü. (Ya da biz babasıyla böyle kendi aramızda konuşup, kendimizi kandırıyoruz:) )

Oğlum, havucuyla çok eğlendi, kaşınan damaklarına bol bol havucuyla masaj yaptı, işi bitince de yere düşürdü/ attı. Fotoğrafını yakalayabildim :)

*Bu arada geçen gün okuduğum bir bilgi: küçükken bir şeyler kemirmeyen bebeklerin ileride dişleri düzgün çıkmayabiliyor ve ortodontik tedavi ihtiyacı doğabiliyormuş.

Bu ek gıda konusunda kafam karışık. Zaten Annelik Ana Bilim Dalı benim için yeni bir evren olduğu için hemen her konuda kafam karışık, bilgim çeşitli ama kararım yok???


  • Doktorumuz K, 2 yaşına kadar anne sütü sadece yetebilir devam diyor. Ama ben görüyorum ki Denizhan elimizdekilere uzanıyor, istiyor. Gece uykularımız bozuldu, çok sık uyanıyor.
  • Eski doktorumuz Y.'nin bulamaç önerdiğini bir arkadaşımdan biliyorum da bulamaç işine benim kafam basmıyor. Bu ek gıda konusuna Y hanımla gelememiştik, bebek 5 aylıkken görüştüğümüz için.
Bunda yıllar önce izlediğim bir Martha Stewart programının da etkisi var. İşin komik yanı bu şovu da hayatımda bir kez izledim ama gene bloga yazıyorum. Biri de çıkıp dese ki:"Kızım ya Oprah, ya Martha izliyorsun. Özüne dön, git Seda Sayan seyret. Yeter yahu!", kem küm etmek dışında ne diyebilirim :P 

Neyse Martha ablanın şovuna topan mı topan 6 aylık bir bebek katılmıştı. Bu bebeğin nasıl beslendiğini anlattılar. Bembeyaz bir tavuk göğsünü bir gece önce suda haşlıyorlar. Ardından o haşlama suyunun (yani tavuk suyu) bir kısmıyla havuç, patates, soğan ve fasulyeyi haşlıyorlar. Yemekhane tepsisi gibi farklı gözleri olan bir tabağın bir bölümüne robottan geçirdikleri tavuğu, bir başka bölmeye gene robottan geçirilmiş bu sebzelerin püresini, son bölmeye ise meyve rendesi koyuyorlardı. Martha abla şöyle bir yorum yapmıştı: "Bebeklerin de sizler gibi bir ağız tadı olsun istiyorsanız, onlara kendiniz gibi farklı tadları sunun, karıştırmayın. Bu benim aklımda çok yeretmişti.
  • Sonra kalktım Taş Devri diyetinin yazarı Prof. Dr. Ahmet Aydın'a gittim, kendisi Cerrahpaşa Çocuk Beslenmesi ve Metabolizma Bölüm Başkanı olduğu için bu konuda ondan bilgi alıanbiklir en iyi diyerekten. Ama çok ilgilenmedi, sanırım genellikle hasta bebeklere baktığı için bizi garipsedi ve pek ilgilenmedi."Büyüklere ne öneriyorsam, küçüklere de o". dedi. Ama anlatmadı ki önce ne verilir. Köfteyi ez ver, bir de önce sebzelerle başla, meyvelere zaten alışır. dedi. Bu hocanın başarısını azaltmaz, Taş Devri Diyeti kitabını okuyabilir ya da Beslenme Bülteni web sitesinden bilgi alabilirsiniz. Bana çok katkısı oldu bilgilerinin.
Neyse Ahmet Hoca'dan Bu aldığım bilginin ardından gene kafam bomboştu. Neyle başlayayım dediğimde,  Meyveyle başlama dendi. E pırasa, ıspanak da daha ekşi olur, az biraz patates denesem? Yaptığım patates püresinden nefret etti.  Bir heves kaşığa atladı ama püre onun kafasını karıştırdı.Süt ekleyip tekrar 1 kaşık denedim, kustu:) Ben de hiç üstüne gitmedim yemek yeme fikri kötü yerleşmesin diye...

Tüm bu safhaların ardından anneanne babaanne bir şey söylemese de sapıtık anne sıfatına hak kazandım. Bunu bana söylemiyorlar da artık gözlerinden anlıyorum :) Ne yapayım? 

Yeni bir doktor arayışına girdim böylece. Eşim ise benim bitmeyen doktor arayışımı önce protesto ediyor, sonra anlatıyorum, anlatıyorum, anlatıyorum. Sonunda ikna(!) oluyor, ok diyor. Hayır canım bayıldığından değil, bal gibi ikna oluyor işte:)

Yarın AyçA'nın doktoru H'ye gideceğim. Maceralarımı anlatırım :)


Not: Bu arada ilk Beslenme Eğitimi'ni aldığımız Meltem Hemşire'nin de hakkını yiyemem. Ama o da diyor, doktoru ile konuşun. Bu arada Meltem Hemşire bebek bakımı, emzirme, uyku gibi pek çok konuda bana çok fikir verdi ve çok çok faydasını gördüm. Yeni annelerin aklında olacak bir isim...Buradan e-mailine ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak evrene soruyorum: Kim bu çocuğun doktoru? Beri Gelsin!!! :P

5 yorum:

  1. Merhaba,
    Ayça'nın dr'nu ben de duymuştum..memnun kaldınız mı acaba?

    Serap

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Serap,
    Evet Hülya Hanım oğlumun 6. ay muayenesi için 1.5 saat görüştü bizimle. Biraz da ne beklendiğine bağlı doktordan memnuniyet sanırım. Ben titizlik ve yol göstericilik istiyorum standart muayenenin üstüne bir de:) Hülya hanım saatlerce neyin, nasıl yenileceğinden, kullanılacak yıkanma malzemelerine, her gün 1 saat doğaya çıkmaya kadar geniş bir spektrumda konuştu bizimle... Başka soruların varsa mail atabilirsin.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler.. Aslında İstanbul'da oturuyorum, Hülya Hanım'a da çok yakınım:) fakat şu an İst. dışındayım, döndüğümde uğramayı düşünüyorum.. Buradaki dr.umuz formülden yoğurt mayalatıyor, bir hafta sonra da pirinç unundan muhallebi yap dedi.. Açıkçası ben de tedirginim, pek aklıma yatmasa da şimdilik dediklerini yapıyorum..

    YanıtlaSil
  4. Açıkçası formül sütten yogurt mayalatmak bana da çok medikal geldi:P
    Dr.Hülya hanım çok daha hızlı gitmemizi öneriyor. Bugün yarın ek gıdada katettiğimiz yolu da yazayım. Kullandığımız ürünleri de yazarım, işine yarayabilir.

    YanıtlaSil
  5. Emin olun yarayacaktır:)
    Çok teşekkürler tekrar..
    Umarım sorunsuz bir geçiş dönemi yaşarsınız..

    YanıtlaSil

Yaşanan her an, hissedilen her duygu benzersiz ve "1" kerelik. Unutmamak için yazıyor ve paylaşıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...