Cuma, Ocak 01, 2010

The Happiest People in the World - Oprah, Danimarka, Rio, İstanbul, Tokyo

Happiest People in the World
Dünyanın en Mutlu İnsanları

Geçen hafta Oprah'ın şovunun başına denk geldim. Hayatımda toplam 3 kere falan izlemişliğim vardır, ama sanırım ABD'nin daha yüksek hedeflere ve kaliteli içeriğe sahip Seda Sayan'ı diyebiliriz.
Fragmanda İstanbul'a da gidiyoruz deyince zaplamayıp kaldım. Bölümün adı "Dünyanın En Mutlu İnsanları". Dünya çapında  son 30 yıldır yapılan bir araştırmada dünyanın en mutlu insanlarının Danimarkalılar olduğu ortaya çıkmış.



Programda ne anlatılıyordu?

Programın başında, Oprah'ın önceden Kopenhag'da iki Danimarkalı hanım ile şehri, evlerini gezdiği gezi banttan yayınlandı. Ardından Oprah'ın olduğu stüdyoya bağlanıldı ve dünyanın farklı yörelerindeki kadınlara Skype veya muadil bir teknoloji ile bağlanıldı.Kopenhag, Dubai, Rio, İstanbul ve Tokyo'dan kadınlar bağlanarak hayatlarını anlattılar.
Önce Danimarka'ya gittiler. Çok şeker iki Danimarkalı kadın ülkelerini öve öve bitiremediler. Evlerini gezdirip, sosyalist bir ülkede tüketim kültüründen uzak mutlu bir portre çizdiler. Toplumun desteğiyle, çalışma hayatlarının, aileden sonra geldiğini, işten akşam en geç 5'te çıktıklarını, işlerini kaybetseler bile devletin maaşlarının %90'ını iş bulununcaya kadar ödemeye devam ettiğini vs. anlattılar. Bebeklerini kafelerin, evlerinin bahçesinde uyumaya bırakıp güvenle kapalı mekanda oturabildiklerini, bebek/çocuk kaçırma, pedofili gibi konuların Kopenhag yöresinde (!) bilinmediğinden dem vurdular. Ne güvenli bir coğrafya!
http://www.oprah.com/media/20091021-tows-stine-home-tour
Ve Türkiye adına...
Diğer kadın katılımcıların ardından bir Türk Hanımefendi katıldı yayına ve olup olabilecek (aklıma gelebilen) en  kötü tanıtımı yaptı sanırım. Maalesef ingilizcesi, kelime dağarcığı ve görüldüğü kadarıyla Türkiye + İstanbul bilgisi de yetersizdi.
Tabi not almadım ama aklımda kaldığı kadarıyla Oprah Türkiye hakkında aşağıdaki muhteşem sözleri söyledi, Türk hanımefendi ise (kısaca N diyeceğim artık) yaklaşık olarak aşağıdaki cevapları verdi:

Oprah:1500 kişilik ekibimle beraber bu yaz İstanbul'a geldim, ülkenize hayran kaldım. Ve bu kadar güzel bir ülkenin, bu kadar az bilinmesine çok şaşırdım.
N: Evet pek çok camimiz ve kilisemiz var. Pek çok imparatorluk geçti bu topraklardan. (???)
Oprah: Gerçek bir sarayda, Çırağan'da kaldım ve harikaydı. Bir sarayda kahvaltı ettim.
N:Evet oraya gittim.

AMAN TANRIM! Oprah resmen gole giden pasları vermiş  Türk katılımcıya??? Ve top kornere bile çıkamadan, plop, yok olmuş???
Biraz görsellik kat, biraz renklendir, akıllarda bir şey uyandır???

Sonra Türkiye'deki kadınların 32 yaşında genelde çalışmayı bırakıp anneliği tercih ettiklerini anlattı.???
Tamam ben de kadınlar kariyer manyağı olsun demiyorum ama bu düpedüz eksik ve yanlış bilgilendirme???

  • Avrupa'daki en yüksek kadın çalışan ve yönetici oranının Türkiye'de olduğunu, 
  • Şaşırtıcı şekilde istatiksel ve oransal olarak Türkiye'de üst düzey kadın yöneticinin Avrupa'dan çok daha fazla olduğunu
  • Avrupada'dki pek çok ülkeden önce bu ülkedeki kadınların oy kullanma, seçme ve seçilme hakkı olduğunu anlatılsaydı...
Bizi arap zanneden ve sadece islam imajıyla örtüştüren zihinlerde bir ışık yakılamaz mıydı?

N. ayrıca tek dış çekimini Kapalıçarşıda tüyü yeni bitmiş bir satıcıdan hiç de inandırıcı olmayan bir pazarlık yaparak harcandı. Ne yaptın N?

Zaten 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesinin de suyunu çıkardık. Uf, gene damar yaptım galiba...:)


Türkiye'nin çok iyi bütçelerle çekilmiş tanıtım filmleri vardı kullanılabilinecek. Rio için harika helikopter çekimleri kullandılar mesela, klasik İsa heykeli görüntüleri vs.

Gerçekten de hepsi  bu mu? Türkiye için bu denli önemli, bedava ve izlenirliği çok yaygın bir mecrayı değerlendiremez miydik? Oprah Efes'i, Şirince'yi, yalıları bile biliyorken çok güzel bir istanbul tanıtımı olabilirdi.

Bu yazının bir adı daha olabilirdi, Nuri Bilge Ceylan'a atfen:
Vatandaşları yüzünden YALNIZ ve GÜZEL ÜLKEM...
Not1: Türk Hanımın verdiği bilgileri burada görebilirsiniz: http://www.oprah.com/article/oprahshow/20091021-tows-women-world/7 
Bir de Türk kadınlarının gelenek olarak yatırım olarak altın alıp, yastıklarının altında değerlendirdiğini anlattı. Bunu da o kadar kelime anlamıyla anlattı ki, stüdyodaki kadınlardan biri hırsızlıktan korkmuyor musunuz yastıkğınızın altında altın saklarken diye bile sordu.
Not2:Oprah'ın İzmir ve İstanbul'u kapsayan gemi  gezisi hakkında http://haber.yedisu.biz/haber-Oprahin-Turkiyedeki-Top-10u-1303/
http://www.plusistanbul.com/Review.aspx?TID=8

3 yorum:

  1. Ozgecim cok guzel konulara deginmissin... Eskiden bizleri yurtdisinda tanimiyorlar diye uzulurduk simdi yurticindeki cahiller ulkemizi tanimiyor ve tanitamiyor. Oprah kadar (cogu ev kadini da olsa) genis bir izleyici kitlesi olan programa, isi ciddiye almayip hicbir hazirlik yapmadan cikmak, ozensiz 3-4 sey soylemek gercekten buyuk ayip. Nereden gidip buluyorlar boyle tipleri taa Amerika'dan ben de anlamiyorum. Ozellikle kadin-erkek esitligi ve secme-secilme hakki ile ilgili yazdiklarini keske basi acik/kapali pek cok kadin bilse/anlasa...

    YanıtlaSil
  2. Maafeles diyorum, daha da bir şey şimdilik demiyorum:)

    YanıtlaSil
  3. İstanbul'u tanıtan sayın Nüvide Hanımın, bu bilgileri neye dayarak ve ne amaçla verdi anlam vermek mümkün değil. özellikle şu ikisine;
    - Türk kadınları iki üniversite bitirir, doktora bile yapar, ama ortalama 32 yaşına geldiğinde evlenmek ve çocuk sahibi olmak için işlerini bırakırlar.. ????
    - türk kadınları bankaya para yatırmazlar. bu altınlardan alırlar. yastıklarının altına koyarlar. ekonomik kriz olduğunda altınları bozdururlar ve böylece kriz çözülür.?????
    dünyanın en çok sevilen ve seyredilen şovlarından birinde, 3-5 dakikalık bir tanıtım fırsatı yakalamışken söylenen bu sözler talihsizlikten başka bir şey değildi.
    neyse ki, Oprah "ekibim gezdiği şehirler içinde en güzel şehir olarak İstanbul'u seçti" diye belirtti, ya da belirtme gereği duydu bu anlamsız sözlerden sonra?

    YanıtlaSil

Yaşanan her an, hissedilen her duygu benzersiz ve "1" kerelik. Unutmamak için yazıyor ve paylaşıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...