Cumartesi, Nisan 17, 2010

İlahi Komedya İzlanda'da

Dünyanın mini mini ülkesi battığında kimse ilgilenmemişti.
İzlanda yani İceland-Buzlar Ülkesi'nden bahsediyorum. Gayzerlerin ve Kuzey Işıklarının ülkesi.
Mini mini ülkenin mini mini ekonomisi üzerinde dev karlar peşindeki spekülatörlerin iki manevrası sonucu ülke resmen "iflas bayrağı"nı çekince kimseler ilgilenmemişti. Bir tek emeklilik fonlarını bu ülkede değerlendiren zavallı İngiliz ve Hollandalı emeklilere üzülmüştü dünya medyası.
Sonra ülkedeki insanların iç sıkıntısı doğaya yansıdı sanırım. Yanardağ patladı. Medeni bir ülkede doğal felaket olunca kimsenin burnu kanamadı, darısı başımıza.
Şimdi o mini mini ülkede patlayan bir yanardağ tüm dünyayı etkiliyor. Avrupa'da giderek daha çok ülkenin hava sahası kapatıldığı için Avrupa'dan gelemeyenler, Avrupa'ya gidemeyenler, bir tanıdığı bir şekilde kıtada mahsur kalanlar çok. Sadece orada burada değil, tüm dünyadan tüm kıtalardan özellikle daha global yaşayarak sık seyahat eden insanları vuran bir dalga.

Sanki ilahi bir ders var işin içinde?

Not1: İzlanda inanılmaz doğal güzelliklerin birarada yaratıldığı bir yer. Bir Türk kadınının izlenimleri için buraya tıklayın.
Not2:h İzlanda gerek devleri gerekse insanlarının çabasıyla dünyada en iyi çevre koruma performansını gösteren ülke olarak seçildi. Yale ve Columbia'nın yaptığı araştırma için buraya tıklayın. Beni şaşırtan ise İzlanda, İsveç, İsviçre diye giden en çevreciler listesinde Costa Rica'yı görmekti. Daha çok okumak lazım tabi konu hakkında. Türkiye ise ABD ile aynı değerlerde dolaşıyor ki bu çok kötü haldeyiz demektir.

2 yorum:

  1. Ozge, benim yazima baglanti verdigin icin cok tesekkurler, onore oldum :)))

    Izlandalilar cevre duyarliligi cok yuksek bir millet. Hidrojenle calisan otobusleri ve hidrojen dolum istasyonlarini gordugumuzde bizden ne kadar ileride olduklarini anladik bir kez daha! Insana ve cevreye verilen deger o kadar yuksek ki, sanki doga onlarla isbirligi yapiyor, onlar icin hunerlerini gosteriyor zarar vermeden.. Onlar da doga sevgisi ve saygisi esliginde turizm gelirlerinin tadini cikariyor :)

    YanıtlaSil
  2. Aa, tabi çok keyif aldım özellikle gezi yazılarından. Gene veririm bağlantı:)

    YanıtlaSil

Yaşanan her an, hissedilen her duygu benzersiz ve "1" kerelik. Unutmamak için yazıyor ve paylaşıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...