Pazar, Temmuz 25, 2010

Başka bir GIDA isteruk!

Dun tam da korktugumu yapti oglum ve bir onceki yazida bahsettigim belgeselin yayinlandigi gece uykuya zor gitti, ben de kacirdim belgeseli.Ufladim, pufladim biraz. Sonra dun tesadufen ogleden sonra acinca NTV'yi -ki tamamen sans, hele yazlikta hic TV acmiyoruz- belgeselin sondan%70'ini seyredebildim. Sans:)
Bir onceki yazima Benden Bizden Banu'nun yorumunu da bahsi gecen filmi izledikten sonra okuyabildim. Hakli yorumunda- bugunun kosullarinda bu boyle. Ama farkli bir dunya mumkun;)
Gercek gidaya ulasmak zahmetli ve pahali. Ote yandan filmin finalinde anlatilan bir olay cok enteresan. Diyor ki: Ortalama bir market musterisi kendisini zincirin sonundaki halka olarak gorse de aslinda durum tar tersi. Piyasa ve marketler tuketicinin egilimine gore pozisyon almak durumunnda diyor. Bir de ornek veriyor, kasa satisi veustero egilimine bakan Walmart buyume hormonu içeren hiçbir süt satmama karari almis. Walmart ki akla gelebilecek en büyük market zincirinin ta kendisi olurlar gezegenimizdeki. Demek kiistememiz lazim. Biz istersek anam babam usulü tarim da yapilir, nohuttan maya hazirlayan firinlar her kosede acilir. Biz talep edersek piyasanin kurallari degisir ve cogunlugun istedigi gidayi temin etmek daha verimli ve karli olur.Bu konuda su yaziyi okumanizi oneririm- allah blogger'in tepesinden baksin, demin link verdim, simdi calismiyor diyerek: http://fikirsahibidamaklar.blogspot.com/2010/06/bugun-pazartesi.html
Fikir Sahibi Damaklar bir kooperatif kurmayi istiyordu. Aslinda piyasanin buyuk oyunculari bizim icin yeni standartlari rehavetle degerlendiredursun, en akla yakin ve hizli cozum budur.Aracilari ortadan kaldirarak, bildiginiz eski domates fidesini diken koyluye , 7 kat urun veren genetigiyle oynanmis olani degil,destek olabilmek.
Telefondan baglanmak yazi yazmak ve blog okumak benim icin tam bir karin agrisi. Ustune blogger buradan acinca fotograf da yukletmiyor.Cok can SIKICI.)

2 yorum:

  1. Yazindaki fikre katiliyorum Ozge, tuketici isterse yol-yontem degisir. Ancak bu ulkede ortalama gelir duzeyi malum, istek yaratacak e birseyleri degistirecek kitle cok buyuk sayilarda degil, yine de az olmak bu isin bahanesi olamaz. Surec belki hizli islemeyecek ama insallah hersey iyiye dogru gidecek.

    Haftasonu organik olmayan bir pazardan alisveris yaptik. Fiyatlar organik pazara gore inanilmaz ucuz geldi. Misal, domates 60 kurustu (organik pazarda 3 TL)! Aldik almasina ama simdi icime sinmiyor, iyi mi? Sanki ilac yiyormusum gibi geliyor... Paranoya mi olmaya basladim nedir???

    YanıtlaSil
  2. Fiyatlar konusunda haklısın. Senin blogundaki yazıda da karşılıklı yazıştığımız üzere, maalesef marketler daha farklı bir tavır içine girmedikçe, bu kolay alışverişimizden vazgeçip üretici araştırmak ve emin olmakla biz yükümlüyüz:)
    Paranoya, aman diyim, hamileye en gereksiz şey. Ne yersen ye,elinden gelenin en iyisini yaptığına eminim:)

    YanıtlaSil

Yaşanan her an, hissedilen her duygu benzersiz ve "1" kerelik. Unutmamak için yazıyor ve paylaşıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...