Salı, Ekim 12, 2010

Kitap Aşkı'na dair 2...

Denizhan'ın bu pozu çok hoşuma gitmişti. Banyo sonrasında halası ve küçük halasına mırmır mırmır masal okuduğu bir akşama dair.
Fotoğraf sanatı açısından olmasa da burada benim dikkatimi çeken özel ve gizli pek çok unsur var:D Oğlumuzun bilmiş suratıyla makineye poz vermesi, saçlarındaki bonesi, ve kareye bir Velasques resmiymişcesine girmiş detaylar.
Arkada kapıdan giren babasının görüntüsü ve aynadan yansıyan flaşın hemen yakınında fotoğrafı çekmeye çalışan hala ve babaannenin portreleri.
Velasques döneminin şatafatını ve sadece "güzel olanı" resmeden ressamlarından gerçeği resmederek ayrışmıştır. Bir de ışık ve gölgeye olan olağanüstü hakimiyeti tabi.Aşağıdaki resim Las Meninas / Nedimeler tarihte resmedilmiş ilk 3 boyutlu resim olarak bilinir. Tuvalde sadece giydirilmekte olan Küçük Prensesi değil, nedimelerini, ressamın ta kendisini (tuvalin arkasında), kral ve kraliçenin soluk bir aynadaki yarı belirgin yansımasını ve hatta kapıdaki geçerken uğrayan, görevini hatırlayamadığım adam bile resmedilmiştir. Sanki bir an için fotoğraf makinesinin vizörüne dönmüş karakterler, bir an sonra yürüyüp gidecekler, işlerine devam edeceklermişcesine. Bu resim beni de çok etkilemiş, uzun uzun baktırmıştır her seferinde. Sadece ben değil tabi. Aynı ligde olmasak da:) ünlü düşünür Foucault o kadar etkisinde kalmıştır ki bu resmin, yanlış hatırlamıyorsam "Kelimeler ve Şeyler" adlı kitabının kapağı bu resimdir.

Mesleğim mimarlık olduğu için belki de, Denizhan'ın daha küçük yaştan renkler, boyalar, kütleler ve hatta biraz ileride sanat tarihiyle içiçe büyümesini çok istiyorum. Onun için de buraya not düşmüş oldum:)

Mesela yenilebilir parmak boyası arayıp bulamamıştım. Neden böyle bir şey aradığımı soracak olursanız, beni buna yönlendiren yediği yemeklerin sularıyla mama sandalyesinin tepsisine resim yapmaya çalışan oğlumu gösteririm.  Evde yapma yöntemlerinde genelde gıda boyaları kullanılıyor ama biz mümkün mertebe her türlü kimyasalla Denizhan'ı geç tanıştırmayı hedeflediğimiz için çok içime sinmiyordu. Bunu da çözmenin basit bir yolunu bulmuş akıllı bir anne. Burada da okuyacağınız üzere ana renklerdeki meyve sebzelerin sularını unla meyane ederek Ev Yapımı Parmak Boyası üretmek mümkün! Bu boyaları üretebildiğim zaman oğlumun eserlerini de burada yayınlarım. Ama bugün sular kesik, dün de yoğunduk, yarın da ... Evde Toddler Art / Okul Öncesi Sanat sınıfı mı açsak? Ah, hayal etmesi bile güzel:)

2 yorum:

  1. Burada da ev yapımı oyun hamuru: http://www.kitubi.com/2009/01/04/ev-yapimi-oyun-hamuru-tarifi-tuz-hamuru

    YanıtlaSil
  2. Ne mutlu sana Özgecim, Allah bağışlasın. Dünyanın malı mülkü biryana onlar bir yana. Denizhanın her anını değerlendirmeni tavsiye ederim. Geçen zaman geri gelmiyor. Blogumu ziyaret etmişsin. çok teşekkür ederim. Yorum bıraktığın için de ayrıca teşekkürler. sevgilerimi gönderiyorum. Seni, Ali'yi ve küçük Koç'u öpüyorum.

    YanıtlaSil

Yaşanan her an, hissedilen her duygu benzersiz ve "1" kerelik. Unutmamak için yazıyor ve paylaşıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...